Румен Радев призова предприетите реформи в Украйна да не засегнат правата на българската общност

16:30, 06 мар 17 / Политика 25 260 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

България ще продължи да бъде застъпник за реализирането на европейската перспектива на Украйна, заяви президентът Румен Радев на среща на „Дондуков“ 2 с посланика на Украйна у нас Микола Балтажи. Това информира БГНЕС.

На срещата президентът Радев изрази очакването си активните двустранни отношения да допринесат и за увеличаването на икономическия обмен и за задълбочаването на сътрудничеството в енергетиката. Държавният глава беше категоричен, че кризата в Източна Украйна може да бъде решена единствено с политически средства и призова за пълното спазване на Минските споразумения и от двете страни, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Президентът Радев призова също така провеждащата се в Украйна административно-териториалната реформа в Одеска област да отчита историческия характер и да съхрани статута на Болградския район, като той бъде запазен в сегашните си административно-териториални граници. „Българите в Украйна са „жив мост“ между нашите две страни“, заяви държавният глава. „Очаквам подготвяните нови закони за образованието и държавния език да не ощетят по никакъв начин обучението по български език на нашето малцинство“, подчерта още Румен Радев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама