Китай затваря южнокорейски магазини заради US ракети

12:07, 07 мар 17 / Политика 25 196 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Десетки магазини в Китай на южнокорейската верига за търговия на дребно Lotte са затворени заради дипломатическото напрежение между Сеул и Пекин за разполагането в Южна Корея на американска противоракетна система. Това информира БГНЕС.

Lotte се изправи пред растящо противопоставяне в Китай, след като сключи сделка и предостави земя за разполагането на противоракетната система THAAD, което никак не се хареса на пекин.

Първите доставки от тези въоръжения, предназначени да защитават Южна Корея срещу заплахи от Северна корея, пристигнаха в понеделник и Китай изрази безпокойство за подкопаване на собствените му военни възможности. Китайски служители затвориха 39 от магазините на веригата, която се състои от 120 магазина в Поднебесната империя. От търговската верига казаха пред медиите, че ще търсят дипломатическа подкрепа от южнокорейското правителство за намиране на изход от кризата. Lotte, която е петата по големина бизнес групировка в Южна Корея, е инвестирала в Китай около 8 млрд. долара и разполага със 120 магазина из страната. Китайци протестираха срещу присъствието на веригата в родината им. Lotte беше принудена да се откаже от плановете за строеж на развлекателен парк на стойност 2,6 млрд. долара от китайски инспектори по безопасността.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама