Константин Делисивков: Енергийната интензивност на индустрията е потенциал, а не пречка за мерки за енергийна ефективност

12:21, 07 мар 17 25 251 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Енергийната интензивност на индустрията в България е потенциал, а не пречка за въвеждане на мерки за енергийна ефективност.

Това каза служебният заместник-министър на енергетиката Константин Делисивков при откриването на 13-а Международна конференция и изложба за енергийна ефективност и възобновяема енергия, информира. Пред участниците във форума той отчете, че за периода 2008-2015 г. енергийните спестявания от задължените лица възлизат на повече от 2010 GWh, а първичният енергиен интензитет намалява с около 60% спрямо равнището от 2001 г., съобщиха от МЕ

По думите на Делисивков в средносрочна перспектива усилията на Министерството на енергетиката в областта на енергийната ефективност ще бъдат насочени към създаване на условия за по-широко използване на геотермалната енергия и биомасата в различни направления: производство и потребление на топлинна енергия и енергия за охлаждане; производство на енергия за собствено потребление в бита, сградите за обществено обслужване и малки предприятия в урбанизирани територии; навлизане на биогоривата от ново поколение в транспорта; оползотворяване енергийния потенциал на биомасата, с фокус върху оползотворяването на отпадъците и други.

Делисивков припомни пред участниците във форума инициативите на ЕС за изпълнение на приоритетите на Парижкото споразумение и рамковата политика в областта на климата и енергетиката до 2030 г – задължително намаляване на емисиите парникови газове с 40% спрямо равнището им от 1990 г., задължително постигане на 27% дял на енергията от ВИ в крайното енергийно потребление, подобряване на енергийната ефективност с 27% и постигане на минимум 15% електроенергийна междусистемна свързаност.

За постигането на тези амбициозни цели в края на 2016 г. Европейската комисия представи законодателните предложения за „Чиста енергия за всички европейци“, които обхващат енергийната ефективност, ВЕИ, устройството на пазара на електроенергия, сигурността на електроенергийните доставки и правилата за управление на Европейския енергиен съюз. Пакетът от документи включва законодателни действия за ускоряване на иновациите в областта на чистата енергия, а това ще бъде предизвикателство пред нашата страна през следващите години, обобщи Делисивков. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама