Генерал Стоименов: Надпреварата във въоръжаването не решава проблемите на сигурността

12:57, 07 мар 17 / Политика 25 424 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Надпреварата във въоръжаването не води към по-сигурен свят. Има обаче път към глобалната сигурност и той е свързан с укрепване на взаимното доверие, сътрудничеството и общите действия за справяне с предизвикателствата на новото време. Това съобщи БГНЕС.

Това заяви в интервю генерал Стоимен Стоименов, бивш президентски съветник по въпросите на националната сигурност и заместник-началник на Разузнавателното управление на Генералния щаб на БА и на приемника му Служба „Военна информация”/1994-2005 г./

На фона на дискусията, разгоряла се на 53-та Мюнхенска конференция по сигурността, генерал Стоименов очерта тенденциите в осигуряването на колективната и националната сигурност в условията на големите геополитически промени. Промените действително са кардинални, а ситуацията е непредсказуема, каквато беше в годините на Студената война, смята той. Конференцията констатира, че напрежението в международните отношения достигна своя връх за всичките години след Втората световна война. Увеличаването на военните бюджети, демонстрирането на военна активност, струпването на войски по границата с Русия, провеждането на операция „Атлантическа решимост” и инициативите „Засилено предно присъствие на изток“ и „Адаптираното предно присъствие в Югоизточната част на НАТО”, са действия със съмнителен ефект за сигурността на така наречените прифронтови държави. Тези мерки и инициативи на НАТО надали ще уплашат такава свръхвоенна сила, каквато е Руската федерация. Те обаче неизбежно предизвикват ответни действия от руска страна, каквито бяха формирането на три нови дивизии с обща численост 30 000 души, които бяха разположени в приграничните западни райони, както и предислоцирането от вътрешността в същите райони на още две бригади. Друга стъпка беше превъоръжаването с най-съвременни системи бойна техника и въоръжение на войските разположени в западната част на страната. И още нещо - острото противопоставяне и създаденото напрежение около Украинската криза отклоняват вниманието от истинските заплахи за сигурността, каквито са международният тероризъм и мигрантската вълна, която може да потопи цяла Европа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама