Шефът на "Екоравновесие": Стопани изхвърлят бойни кучета

13:26, 07 мар 17 25 1620 Шрифт:
Автор: Даниела Стефанова

Собственици на кучета бойни породи - питбули и ротвайлери, продължават да ги изхвърлят по улиците на София, съобщи пред медиите директорът на общинското предприятие "Екоравновесие" Веселин Асенов. По думите му, с амо в приюта в Горни Богров има около десетина питбула.

"Агресията вече им намалява, играят си с други кучета и са добри за осиновяване", коментира Асенов и допълни, че с помощта на доброволци осиновявания се правят в Българи и в чужбина, като навън се предпочитат безпородни питомци. 

 Изхвърлянето на новородени кученца продължава, съобщи още шефът на "Екоравновесие". Най-потърпевш от практиката е квартал Нови Искър, вероятно заради близостта му до Околовръстния път. Малките кучета биват настанявани в приюта в кв. Слатина и именно от него са осиновени над 40-50 четириноги любимци. Той обаче не е достатъчен и затова наесен ще бъде отворен и обновеният приют в кв. Сеславци, където ще бъдат настанявани майки с малки кученца. Специално за тях ще бъдат построени нови вътрешни външни заграждения. Приютът в Сеславци беше затворен миналата година. След ремонта той може да подслони около 70 кучета, обясни Асенов. Последната дума за броя на питомците в него ще има Агенцията по храните. 

 Столичното 7-мо районно управление на МВР разследва вида на отровата, с която бяха убити 3 кучета и 12 гълъба в кв. Младост, съобщи още шефът на "Екоравновесие". От агенцията по храните са изследвали труповете на мъртвите животни и птици, намерени до блок 349 в столичния квартал. Веселин Асенов каза, че отравянето е извършено, без да има сигнал за скитащи бездомни кучета там. "Призоваваме хората да дават кучетата при нас, вместо да ги тровят", прикани Асенов. 

За първите два месеца на тази година са заловени 670 бездомни кучета, като от тях са кастрирани 494, а 411 са върнати по местата, от които заловени. Собственици доброволно са предали за отглеждане в приютите на общинската фирма 32 кучета.  Кампанията на "Екоравновесие" за лечение на дворни и бездомни любимци е дала добър резултат. Само за 2 месеца през клиниката за лечение са минали 84 кучета. 

 

Тази пролет Столична община и "Екоравновесие" ще започнат кампании за популяризиране ползите от кастрация и за осиновяването на четириноги. Само за първите два месеца на тази година са осиновени 167 кучета. От 19 февруари стана задължително поставянето на чип на всички кучета и затова от фирмата започват информационна кампания за собствениците на дворни домашни любимци.

 

"Чипирането може да стане безплатно, след като те ги предадат при нас", каза Асенов и обясни, че поставянето на чип върви в пакет със задължителна кастрация на животните. Кампанията ще започне от крайградските райони Нови Искър, Кремиковци и Витоша. Всички манипулации ще се извършват в клиниката в кв. Връбница. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама