Патриархът благослови старта на „Великден за всеки”

13:32, 07 мар 17 25 190 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

С молебен за успех и благословението на Негово Светейшество патриарх Неофит стартира второто издание на кампанията „Великден за всеки“ под патронажа на омбудсмана Мая Манолова, предаде БГНЕС.

И тази година правителството отпуска по 40 лева допълнително на тези, които получават пенсии до 314 лева. Хората, чиято пенсия надвишава с малко минималния праг ще бъдат подпомогнати от кампанията. Така и тази година преди светлия християнски празник ще се набират средства и храни за възрастните хора, които няма да получат великденска надбавка.

Омбудсманът Мая Манолова даде старт на кампанията с оптимизъм като припомни че миналата година са успели да съберат дарения за 1 милион лева в пари и храни. С парите във вид на ваучери, на стойност 20 лева, 33 000 пенсионери пазаруваха в 5000 обекта в цялата страна. Тази година ваучерите отново ще бъдат в този размер и с тях отново ще може да се пазарува в 5000 обекта в страната.

Манолова посочи, че кампанията е надградена с инициативата за падане на ДДС върху дарените храни и в края на миналата година това става факт. „Но проблем има и аз няма да го крия. Приетия законов текст засега е мъртъв, защото три министерства не са си свършили работата, не са изготвили подзаконовите нормативни актове за прилагане на този законов текст”, каза тя. Манолова посочи че една от целите на кампанията е да се упражни натиск върху тези ведомства и да си свършат работата до края на март. Това са министерствата на земеделието, на социалната политика и на финансите. Манолова каза, че е планирала работни срещи и официална с тримата министри в петък. Поканила ги е на среща, а дотогава ще работят с техни експерти из зам.- министри по подзаконовите актове.

Лица на инициативата, насочена към най-уязвимата част от българското общество – пенсионерите, са Миро, Анелия, Криско, Тончо Токмакчиев, баскетболният треньор Тити Папазов, Николина Чакърдъкова, актрисата Деси Бакърджиева и тв-водещият Румен Луканов.

„Като всеки един млад човек съм щастлива, че съм част от тази кампания”, каза Анелия. Тя отново сподели, че участва в много благотворителни инициативи. „Така, че за мен е чест и удоволствие и ако има една малка частичка от мен да направя празника на българските възрастни хора, пенсионери, по-щастлив и усмихнат,а съм за да участвам във всяка една такава инициатива”, посочи певицата. Тя призова всеки българин да помага който с каквото може. Анелия не скри при старта на кампанията, че е от хората, които помагат на своите близки.

Според Миро - един от най-популярните певци, няма по-естествено от това да участва в тази кампания. „Това е правилно. Това е добро. Ние сме длъжници на нашите родители, длъжници сме на поколенията преди нас”, посочи той и допълни, че те се оказаха най-ощетени от новото време. Миро сподели, че със сестра му помагат на техните родители.

„А други възрастни хора, които нямат…или децата им са далеч от тях. Какво се случва с тях? Тук идва нашата работа като общество. Ние трябва да се научим на уважение към възрастните. Ние трябва да се научим на това да си помагаме едни други и вярвам, че обществото ни ще бъде все по-зряло, защото в момента не се държим като зрели”, посочи той.

За това дали само по празниците трябва да поглеждаме дори към възрастните, Миро отговори ясно: малки крачки. „Хубаво е, че започваме от един празник”, посочи той.

Той припомни, че днес представителят на хранителната банка каза нещо, което звучеше много хубаво, че Великден трябва да е всеки ден. „По-естествено от това не виждам, но да сме живи и здрави. Ще започнем с „А”, след това ще кажем „Б”, след това „В”. Важното е, че го правим. Вярвам, че това няма да бъде единствената кампания, но Слава на Бога имаме поне тази за момента, ще дойде и следващата и т. н. с малки крачки напред”, посочи Миро.

Средствата се набират по банкова сметка в УниКредит Булбанк, разкрита конкретно и единствено за целите на кампанията, като титуляр е Български Червен кръст (БЧК).

IBAN: BG53UNCR70001522802795

Банков код: UNCRBGSF

Или със SMS 1255 - на стойност 1 лев, освободен от ДДС

На стационарен номер 0900 5 1255 на стойност 1 лев, освободен от ДДС

Чрез on-line дарения от България и чужбина на сайта на БЧК – www.redcross.bg

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама