Тристранният съвет се заема с проблемите на Русенската корабостроителница

14:22, 07 мар 17 25 219 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Областният съвет за тристранно сътрудничество се заема с проблемите на Русенската корабостроителница.

Това става по инициатива на областния управител Стефко Бурджиев, който бе потърсен за съдействие от синдикатите и работниците в завода, предаде БГНЕС. Причината е, че над 100 души от предприятието са в неизвестност, какво се случва с работните им места, след като заводът бе запечатан от съдия-изпълнител.

Христо Йорданов, който работи от 40 години в Корабостроителницата, сподели, че в момента има много клиенти, които не могат да бъдат обслужени заради затварянето на завода.

„Имаме кораби в момента вдигнати на стапела, имаме кораби, готови за спуск от стапела, има кораби, които стоят по Дунава с пробойни, с включени помпи да не потънат и чакат да дойдат на ремонт в завода. Ето сега предстои вдигането на един символ на България- кораба „Радецки“, а заводът е затворен. Не може да бъде отремонтиран. Клиентите идват на крака, а ние не можем да направим нищо. Аз работя от 1978 г в това предприятие, имало е години, когато сме правили по 20 кораба на година, работили са по 1500 човека на щат към завода и още 500-600 човека подизпълнители“, каза Йорданов.

Хората искат да продължат да работят, още повече, че не са получавали близо три месеца заплати. Те не получават никаква информация за бъдещето на завода, въпреки че са наясно, че има теглени и необслужени кредити. Заводът е един от големите длъжници на КТБ и има искане да бъде обявен в несъстоятелност. От синдикатите обаче смятат, че е възможно да се направи дългосрочна програма за обезпечаване връщането на кредитите, тъй като реално има работа и поръчки.

Пред областния управител работниците са изказали и опасенията си, че нарочно не ги допускат в завода, за да може тихомълком част от оборудването да бъде продадено, а друга част – нарязано за скрап, за да се вземат пари.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама