Иван Чолаков от БСП: Полицаите трябва да се усъвършенстват

14:38, 07 мар 17 / Политика 25 331 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Възнагражденията на полицаите трябва да са обвързани с реалните постигнати  резултати. Допълнителните пък дават диференциация и стимул на работещите. Това каза Иван Чолаков, кандидат за депутат от Коалиция „БСП за България” за Старозагорски избирателен район и бивш директор на ОДМВР Стара Загора. По думите му сега полицаите получават еднаква заплата, независимо дали работят добре, или не толкова. Освен да се стимулират възнагражденията, трябват и признание, и добри социални придобивки. „Ако се въведе такава схема, качеството на труда на полицаите ще се повиши”, категоричен е Иван Чолаков.

„Обучението на полицаите е подценено. Трябва да има промяна, те трябва да бъдат наясно с новите технологии и методики”, каза още експолицаят. В Закона за МВР са предвидени и опреснителни изпити, които според Чолаков, трябва да се провеждат от външни за съответната дирекция, хора.

За  подобряване на материално-техническата база и стабилност на системата, призова Иван Чолаков.  Според него по-добрите  условията на работа, снижаването на субективния фактор при разкриване на нарушенията и усъвършенстване на хората в системата, ще доведат до добри резултати.

Чолаков коментира и намеренията на БСП за вътрешна сигурност и обществен ред в предизборната платформа.  Освен стабилизиране на системата за сигурност се създава и нова концепция за работа в сектора:  нова „полицейска карта“, при която в районите на селата се създават нови участъци (постове), които са с постоянен жандармерийски състав и транспортна техника. Постоянният пост отговаря за не повече от три села, като осигурява патрулна дейност и незабавна реакция при кражби и всички други престъпни посегателства.  „Това би довело до намаляване на битовата престъпност по селата”, убеден е кандидат-депутатът.

„Създаването на регионални центрове по криминалистика с единна база данни (ДНК, дактилоскопия, балистика и т.н.) ще бъде от особена помощ за разследващите. Сега ДНК-експертизите се бавят по няколко месеца и спъват разследването”, коментира Чолаков. Той се обяви и за принципа за „нулева толерантност“:  безусловното санкциониране на всяко нарушение на пътя до бързата реакция при всяко престъпление.

„Надали в момента в Старозагорско дрогата е повече, отколкото е била преди. Идеята за бързи производства обаче води до усилия за бързи резултати, без значение на крайния резултат. Работи се по завишаване разкриваемостта на престъпленията свързани с шофиране след употреба на алкохол и наркотични вещества, продажба на безбандеролни цигари и т.н. Това статистиката го отчита като висока разкриваемост”, обясни Чолаков. Според него трябва да се завишат наказанията, тъй като сега формата е непредпазливост и това води до глоби и условни присъди. По думите му в Стара Загора няма твърда група за производство и разпространение на наркотици. По-рано от Раднево идвали тук, искали да вземат монопола и да създадат мрежа, но не станало. Сега на практика всеки сам се снабдява от София, Пловдив, Бургас, Варна, съчетавайки и с покупки по интернет на т.нар. чайове за пушене. Някои се оптиват да създадат затворено производство – наемат си „готвачи” и работят.

Според Чолаков телефонните измами в областта са едно от най-характерните престъпления. Въпреки много превенция и залавяне на участници, измамите продължават. И тук със завишаване на наказанието, би се постигнал някакъв резултат.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама