Германия недоволна от подготовката за срещата на ЕС в Рим

14:41, 07 мар 17 / Политика 25 216 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Германия е разочарована от декларацията, подготвена за срещата в Рим за развитието на Евросъюза след Брекзит. Лидерите на страните от ЕС - 27 - без Тереза Мей - казват, че искат срещата на 25 март в Рим за отбелязване на 60-та годишнина от подписването на основополагащите договори на ЕД, да прозвучи като препотвърждение на единството в съюза, информира БГНЕС.

Но вместо това подготовката показва остри различия.

"Аз съм всичко друго, но не и удовлетворен от сегашното състояние на подготовката" за Римската декларация, каза Михаел Рот, държавен министър в дипломатическото ведомство на Германия, пред репортери в Брюксел.

Лидерите на страните от ЕС трябва да дадат ясно да се разбере, че блокът е бил нещо повече от единен пазар , а че е имал по-големи амбиции, отразявани в споделяните ценности на демокрацията и върховенството на закона, каза Рот.

Според него това е било важно специално за много млади хора, които рискуват да бъдат завладени от популизма и национализма. Подчертавайки, че неговите усещания са споделяни от цялото германско правителство, Пот каза, че ЕС трябва да предложи на младите истинско бъдеще. "Трябва да дадем ясно да се разбере ... че сме за растеж и вработеност...трябва да дадем значително повече, отколкото досега. "

Критиката на Германия дойде, след като миналата седмица словашкият премиер Роберт Фицо атакува подготовката за срещата на върха в Рим като "жалка".

Срещата на върха в Рим е предвидена да подаде ясен сигнал за това, че празнуващия своята 60-та годишнина ЕС има бъдеще, въпреки Брекзит и растящия евроскептицизъм.

Миналата седмица президентът на ЕК Жан-Клод Юнкер изложи пет варианта за развитие на ЕС след Брекзит, сред които беше и Европа на две скорости. Франция и Германия подкрепят този вариант, но други като Вишеградската четворка - Чехия, Полша, Словакия и Унгария - са против.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама