Полша с уникална колекция на цената на една картина

07:34, 12 мар 17 / Свят 25 468 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Сделката, която определя съдбата на „Дамата с хермелина“ на Леонардо да Винчи, продължава да повдига въпроси.

В края на декември 2016 година министерството побърза да сключи една от най-големите сделки с произведения на изкуството в последно време. За 100 млн. евро бе откупена колекцията на князете Чарториски, която включва в себе си 86 хиляди произведения на изкуството, 25 000 книги и ръкописи, а също така и няколко сгради в Краков, в това число и историческо имение, където се намира музеят на Чарториски. Перлата на колекцията е „Дамата с хермелина“ на Леонардо да Винчи, една от 15-те картини на майстора, които са стигнали до нас.

Нарисувана през 1489 – 1490 година, тя дълго време се смята за изчезнала, като неочаквано се появява в Рим. Там, през 1798 година я придобива Адам Ежи, синът на Изабела Чарториска и основател на семейния музей. Когато през 1939 година Полша е окупирана от нацистите, те иззели голяма част от колекцията на князете; 85 творби, включително произведението на Леонардо, което било за музея на Хитлер в Линц. Ханс Франк, който е назначен от нацистите за генерал – губернатор на Краков се изпълнил със специални чувства към „Дамата с хермелина“ и наредил да оставят портрета на работното му място. Картината е върната на Полша от Съветската войска, след това творбата е върната на семейството през 1991 година, като реституция.

29-и декември 2016 година, денят, в който „Дамата с хермелина“, заедно с останалата част от безценната колекция на Чарториските отново става собственост на държавата, министърът на културата Петър Глинский нарича „велик за Полша“. Въпреки това, неговият ентусиазъм не е споделян от всички, защото подобна сделка повдига много въпроси.

Управляващият колекцията попечителски съвет на фонда на князете Чарториски в знак на протест против продажбата взима решението да се саморазпусне. По думите на неговите членове, те дори не били известени за това, че между правителството и ръководителя на съвета на князете Адам Карол Чарториски се водят преговори. Попечителите поставят под съмнение легитимността на сделките, заявявайки , че този ход противоречи на устава на фонда, където е вписана забрана за продажба на колекцията. Както отбелязват полските медии, след саморазпускането на попечителския съвет уставът бил променен по съдебен ред доста бързо.

Внимание към себе си привлича и финансовата страна на сделката. Мнозина смятат, че колекцията е продадена фактически на безценница. За сравнение, не толкова отдавна картината на Леонардо „Спасителят на света“ (около 1490 – 1519 г. ), според слухове е купена за около 120 милиона евро (127,5 млн.долара).

Освен това, не става ясно, защо е необходимо да се закупува колекция за 100 млн. евро, която и така е достъпна за публиката. Картината е излагана в Музея Чарториски и Националния музей в Краков. Наистина, струва си да се отбележи, че част от музея Чарториски от 2011 година е затворена за скъпоструващ ремонт. През това време много от предметите в колекцията били приютени в Националния музей в Краков, а известната „Дамата с хермелина“ е в замъка Вавел. Вероятно сега ремонтът в музея ще тръгне по-бързо. „ Не ни стигаха средствата, за да ремонтираме двореца. Затова смятам, че продажбата на колекцията е най-доброто решение за Полша, поляците и чуждестранните туристи“, казва Адам Карол Чарториски при подписване на споразумението.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама