Стратегията на Ислямска държава включва Израел и Йордания

08:29, 12 мар 17 / Свят 25 211 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Повечето наблюдатели са склонни да гледат на кампанията срещу ИД като на линеен процес, който с течение на времето ще доведе до разрушаване на джихадистката организация. Но е опасно да се предположи, че ИД просто ще се оттегли тихо в нощта. Йордания е едно място, където ИД може да атакува, за да въвлече и Израел и по този начин да се усложни и разшири конфликта.

Израелският в. "Аарец" съобщи на 8 март, че посланикът на Израел в Йордания, Ейнат Шлейн е дълбоко загрижен за стабилността на Йордания. Специалният пратеник на Израел в Аман даде песимистична оценка на Йордания на брифинг на началника на Генералния щаб на израелската армия Гади Айзенкот през октомври. Двамата високопоставени служители обсъдиха ситуацията в източната съседка на Израел, която е свидетел на пресичането на границата си от няколкостотин хиляди сирийски бежанци. Съобщава се, че Айзенкот казал на колегите, че той е бил обезпокоен от това, което е научил от Шлейн за Йордания, който има най-дългата граница с Израел.

Тези промени са важни по две причини.

Първо, Йордания вече е изправена пред редица заплахи. През декември, ние подчертахме защо смятаме, че Йордания може да бъде дестабилизирана. Притисната между Западния бряг, Израел, Саудитска Арабия, Ирак и Сирия, малката страна е уязвима от многостранен геополитически натиск. Йордания може да се изправи срещу заплахи от ИД на две от границите си, и нейната уязвимост към тази заплаха се усложнява и отслабването на нейната политическа икономия и голямото присъствие на ислямистки сили.

Второ, Йордания е единственият съсед на Израел, който засега остава стабилен. "Хизбула" в Ливан отдавна застрашава северната граница на Израел, и в последните няколко години гражданската война в Сирия доведе до възход на ИД, "Ал Кайда" и много други джихадистки групи, които представляват опасност за Израел. На южния си фланг Израел трябва да се тревожи за "Хамас" и от 2011 г. насам от нестабилността в Египет. С Йордания също в процес на дестабилизация, Израел има много от какво да се притеснява, особено предвид факта, че по-голямата част от йорданци са от палестински произход.

Израел има специални отношения в сферата на сигурността с Йордания, които датират от десетилетия, въпреки че формално двете държави са имали враждебни отношения до мирното споразумение от 1994 г., с което бяха установени официални дипломатически отношения. Израелско-йорданското сътрудничество за сигурност, обаче, е обусловено от факта, че Йордания пое голяма част от отговорността за сдържане на потенциални заплахи. Това, че израелски представители са обезпокоени от бъдещата стабилност на Йордания, е индикация за това колко несигурна е сегашната ситуация.

Остава неясно какво е причинило това безпокойство сред израелците. Все пак не е лесно просто да поемеш бремето на 657 000 сирийски бежанци (това е официалната цифра, макар че действителният им брой е вероятно по-висок). По-скоро е впечатляващо, че броят на бежанците, които е приел Аман, се равнява на 10 процента от населението на страната, но засега тя все още не е извадена от равновесие. Йордания е в несигурна позиция от известно време и геополитически има много основания да се смята, че тя вече е била значително отслабена. Но за да разберем естеството на заплахата, срещу която Аман сега е изправен, човек трябва да се постави Йордания в контекста на войната за унищожаване на ИД.

ИД е под голям натиск и в Ирак, и в Сирия. Тя е загубила значителни територии през последните месеци. Въпреки това джихадистката общност не е без ресурси и се подготвя за нападение от страна на международната коалиция. ИД е голямо политическо образование и няма да изчезне за една нощ.

Тя е показала, че има огромни организационни способности и е хитра, когато става въпрос за стратегическо планиране. Мнозина очакват ИД ще бъде изтласкана от Мосул и след това ще загуби Ракка. Въпреки това ИД най-вероятно планира тези предизвикателства и има стратегия, за да се справи с тези заплахи. Би било наивно за коалицията, опитваща се да победи ИД, да вярва в противоположни неща. ИД е показала, че когато бъде нападната от превъзхождащи я сили, ще измести битката на място и във време по-изгодни за нея.

Поради тази причина тя трябва да атакува, където най-малко се очаква. В същото време, това място трябва да бъде уязвимо за нестабилност и в обсега на ИД, и тя трябва да си осигури потенциално значителни дивиденти. Йордания е една възможна мишена. През последните седмици Йордания наблюдава необичайна активност по границите си със Сирия и Ирак. На 24 февруари сили на ИД атакуваха контролно-пропускателни пунктове от иракската страна на йорданската граница, а на 20 февруари свързаната с ИД група, наричана "Армия на Халид ибн ал-Уалид", пое контрола на територия в южната част на Сирия по йорданската граница.

Само тези инциденти не са достатъчни, за да се създаде хаос в Йордания. Те, обаче, са показателни за стратегията на ИД. Тя ще се опита да атакува слабо място и ще се опита да използва регионалното недоверие на Израел в своя полза. Няма по-добър начин за въвличане на израелците от този да започне атаки в Йордания. ИД знае, че Израел не може да пренебрегне сериозна дестабилизация на статуквото в Йордания.

Не е ясно дали такава ситуация непременно ще възникне. Въпреки това този сценарий не е невъзможен ако отчетем израелските императиви по отношение на Йордания, вътрешните и външните обстоятелства в Аман и нуждата на ИД да защити своя халифат. Тези фактори, както и последните индикации, споменати по-горе, показват, че ИД може да обърне поглед към Йордания.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама