Климатът е формирал формата на човешкия нос

04:05, 19 мар 17 / Любопитно 25 197 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Учени от университета на американския щат Пенсилвания откриха, че формата на носа в различните човешки раси и поколения е резултат от климатичните влияния.

Тяхна статията е публикувана в списание PLOS Genetics, предаде БГНЕС.

Специалистите анализираха размера и формата на носа на хората, живеещи в Западна Африка, Южна Азия и Северна Европа. Те установиха, че разликата в тези показатели сред изследваните хора е твърде голяма, за да бъде обяснена със случайността. Освен това широките ноздри са били характерни за онези хора, чиито предци са живеели в горещи условия с високо съдържание на водни пари във въздуха.

Но изследователите предполагат, че допълнителни фактори като културните предпочитания при избора на партньора също са изиграли роля във формирането на носа. Освен това значение има и генетичният дрейф – явление, при което случайно се променят елементите на един или няколко гена.

В бъдеще учените искат да изяснят дали и доколко формата на носа и размерът на носната кухина са зависими от различни респираторни инфекции, когато човек дълго време се намира в условия, които са различни от условията, в които са живеели предците им

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама