Бруно льо Ру: Разоръжаването на ЕТА трябва да е безусловно

09:28, 19 мар 17 / Свят 25 209 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Баската сепаратистка група ЕТА (Баско отечество и свобода) няма да бъде обект на преговори след десетилетия на насилие, става ясно от думите на френския вътрешен министър Бруно льо Ру. Това информира АПФ, цитира БГНЕС.

Изказването му идва само ден, след като ръководителят на регионалното правителство на баските попита Париж и Мадрид с молбата да се откаже от оръжията си срещу амнистия или подобрени условия за лишени от свобода членове.

Част от споразумението е ЕТА да посочи къде са оръжейните й складове. Основната част от тях са на френска територия. Баски правозащитници настояват оръжието да не бъде предавано на Испания, а бъде конфискувано от френската страна.

"Единственият начин за разоръжаване в рамките на закона е да разкрие местоположението на оръжията", каза министърът в изявление.

"Условията на доставката им не може да бъде обект на преговори", допълни той.

Групата все още не е издала становище по разоръжаването. Оттам обявиха, че процесът може да се осъществи до 8 април.

ЕТА се бореше за независимост на цялата територия, на която живеят баски в Северна Испания и Югозападна Франция. Групировката е създадена през 1959 г. В атентати, извършени от ЕТА, са загинали над 800 души. Въпреки обявеното през 2011 г. прекратяване на огъня, властите в Испания и Франция продължават да преследват членовете на организацията. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама