Девлет Бахчели: Турският референдум ще разтърси Европа

14:31, 19 мар 17 / Свят 25 329 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Лидерът на турската опозиционна Партия на националното действие (ПНД) Девлет Бахчели заяви, че стабилността в Европа вероятно ще бъде разклатена след предстоящия референдум. Това информира БГНЕС.

"Виждате ли какво правят Холандия, Германия и други европейски държави? Холандия се страхува от референдума и застава срещу Турция. Расисткият, антитурски и антиислямски Европейски съюз показа безпрецедентна нетърпимост“, каза той по време на митинг в източната провинция Елязъг, добавяйки, че много неща ще се променят на Стария континент след допитването до народа.

"Трябва да се знае, че системата ще се промени в Турция. Ето защо най-монархическите правителства са обезпокоени. Европа ще се научи да спазва човешките права и свободи и това й задължение неминуемо ще дойде на дневен ред", добави Бахчели, цитиран от в. "Хюриет дейли нюз".

Дипломатическата криза между Турция и някои страни от Западна Европа като Холандия и Германия продължава, след като бяха забранени митинги, агитиращи за положителен вот на референдума.

Напрежението се покачи допълнително и след изказванията на турския президент Реджеп Ердоган, според когото холандските управляващи действат като нацисти. Коментар предизвика бурни реакции в държавата, която е окупирана и бомбардирана от армията на Третия райх по време на Втората световна война. Подобно определение той направи и спрямо самата Германия, след като там също бяха отменени събития с турски министри.

Спорът идва в ключов момент за Турция. Там на 16 април ще се проведе дългоочакваният референдум за изменения в конституцията, които предвиждат преминаването към президентска форма на управление. Вотът е от съществено значение за управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), чиито съосновател е Ердоган, тъй като по този начин той ще увеличи значително правомощията си.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама