409 жители на Бургас са именици на Благовещение

11:52, 25 мар 17 25 314 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Общо 409 са имениците в град Бургас на днешния голям християнски празник Благовещение, съобщиха от териториалното звено на ГРАО. В цялата област имен ден имат 749 души.

Най-популярното име сред празнуващите е женско – Ева са казват 130 дами от морския град. Общата численост на Евите в цялата област е 209. Сред мъжете именици най-многолюдни са тези с името Благой – 43-ма в Бургас 132 в областта.

На другия полюс са жените с името Евангелина – само 2 в Бургас и общо 6 в областта, както и Благо за мъжете – 4-ма в гради и 8 в региона.

Именици са още Блага, Благовест, Благовеста, Благойна, Вангелия и др.

На днешния ден се празнува възвестяването от Архангел Гавриил на Дева Мария за това, че тя ще роди очаквания Спасител на човечеството – Иисус Христос.

Макар да е във Великия Пост, поради своята голяма празничност по изключение може да се яде риба, за това обикновено тя присъства на трапезата. По традиция често се приготвя рибник – риба с ориз. Празникът съвпада с началото на пролетта и затова традиционно се приготвя и „нещо зелено“ (коприва, спанак, лапад и др.). Пече се пита, която, намазана с мед, се раздава на съседи и близки.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама