2 пловдивски училища спечелиха пътуване до Страсбург по програма „Евроскола“

07:00, 05 апр 17 25 280 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В Пазарджик се проведе регионално състезание за участие в програма „Евроскола“. Езикова гимназия „Иван Вазов“ и Националната търговска гимназия заедно с други 5 ученически отбора от Пазарджик, Велинград, Карлово и Сопот заслужиха с представянето си пътуване до Страсбург, за участие в програмата на Европейския парламент.

Домакин на състезанието между 12 отбора от Пазарджишка и Пловдивска област, организирано от Информационното бюро на Европейския парламент в България беше младежкият дом в Пазарджик. Член на журито бе евродепутатът Андрей Новаков (ЕНП), който сподели, че е впечатлен от знанията и високото ниво на подготовка на учениците и заяви, че подобни срещи с младежи укрепват вярата му в бъдещето на страната.

Отборите участници по традиция бяха съставени от 5-ма ученици, ръководени от един учител. Преподавателите нямаха право да участват в самото състезание и да се намесват в представянето на учениците си. След края на състезанието стана ясно, че губещи на практика няма, тъй като отборите, които не успяха да спечелят квота за Страсбург, бяха поканени да посетят Дома на Европа в София по случай честванията на Деня на Европа през 2017 г. за сметка на Информационното бюро на ЕП.

Чрез програма „Евроскола“  ученици от училища във всички страни членки на ЕС прекарват един ден в Европейския парламент в Страсбург, където участват в симулация на неговата работа, разискват и разиграват гласуване по въпроси от интерес за Европейския съюз в рамките на „Младежкия европейски парламент“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама