Изложба, посветена на Общинската болница се открива в Исперих

07:00, 05 апр 17 / Култура 25 573 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Юбилейна излобжа под наслов „75 години в името на живота” се открива в Исперих. Тя е посветена на годишнината от откриването на Общинската болница в града. Експозицията е дело на уредниците от отдели „Нова и най-нова история” към Историческия музей, съобщи уредникът в културната институция Веселина Белева. Постери с фотоси и текстове, както и цели албуми проследяват историята на здравеопазването в Исперихско, която започва от далечната 1904 година. Лошите условия на живот по онова време водят до разпространението на редица болести и първите здравни служители в Кеманларска околия са изправени пред сериозни проблеми, разказа Белева.

С подписването на Крайовската спогодба от 1940 година населението в Лудогорието се увеличава. Нараства необходимостта от построяване на болнична сграда в Исперих. Алтернативата е превръщането на казармените помещения на 18-ти подграничен участък в болница. Тя е официално открита през 1942 година, а първият главен лекар е д-р Стефан Джанков.

Посетителите ще се потопят в  напрегнатото ежедневие на хората в бяло, работили и работещи в болницата в Исперих през годините. Неведнъж те са връщали радостта в човешките очи и топлината в много домове, каза още Белева.  

Официалното откриване на изложбата е днес от 17 часа в Музейната експозиция. Тя ще може да бъде разгледана в продължение на месец.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама