Албанските опозиционни партии се обединиха в общ фронт срещу премиера Еди Рама

06:02, 05 апр 17 / Свят 25 274 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Лидерите на албанските опозиционни партии се обединиха около искането за сформиране на служебно-експертно правителство преди провеждането на парламентарните избори в страната, предаде БГНЕС.

Искането на Демократическата партия /ДП/ на Люзим Баша, на "Червено-черния алианс" на Крешник Спахиу, на Републиканската партия на Фатмир Медиу и на Партията на гърците Вангел Дуле дойде само няколко часа след "бомбата" на Илир Мета от Движението за социалистическа интеграция, който е коалиционен партньор в кабинета на премиера Еди Рама. Мета заяви, че провеждането на избори без участие на опозицията ще бъде истински цирк.

"Единственият изход от кризата е сформиране на експертен кабинет с широка политическа подкрепа, който да организира свободни и честни избори", се казва в съобщението след срещата на опозиционните лидери в Тирана. Те подкрепят изявлението на Илир Мета и го призовават да бъде част от решението на политическата криза. Исканията на обединената опозиция включват - изпълнение на закона за лустрация, ефикасна борба срещу наркотрафика и прането на пари, както и предотвратяването на купуването на гласове по време на вота.

ДП от 18-ти февруари протестира в центъра на Тирана, където има и палатков лагер. Парламентарните избори трябва да се проведат на 18-ти юни. Рама категорично отказва да отложи вота и твърди, че ще организира изборите дори в тях да не участва опозицията. Илир Мета в момента е председател на парламента, а неговите заседания се бойкотират от ДП на Баша.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама