От петък японска верига приема плащане във виртуална валута

08:36, 05 апр 17 / Свят 25 231 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Една от най-големите японски вериги за продажба на електроника Big Camera от 7 април започва да приема разплащане във виртуалната валута биткойн. Това информира ТАСС, цитира БГНЕС.

Специално за случая Big Camera е сключила споразумение за сътрудничество с японската биткойн борса bitFlyer (битФлайър), която е помогнала при разработката на системата за разплащане.

Като начало притежателите на сметки в биткойн ще могат да пазаруват в два хипермаркета на Big Camera в токийските райони Юракутьо и Синдзюку.

Плащането във виртуална валута е ограничено до суми от 100 000 йени (около 904 долара). Плащането ще става по актуалния курс на биткойн.

Според информацията на сайта на bitFlyer, днес курсът е около 129 000 йени (1167 долара) за 1 биткойн.

Ако нововъведението бъде посрещнато охотно, новата услуга ще се разпространи и в други магазини на Big Camera.

От 1 април биткойн получи в Япония статут на платежно средство след като парламентът прие закон за валутната регулация. В закона е записано, че биткойн ще изпълнява функцията на валута, а официална парична единица остава йената.

По данни на изследователския институт Fuji Chimera („Фуджи Каймера”) през 2015 година обемът на използваната виртуална валута в Япония е бил 185 млрд. йени (1,67 млрд. долара). Експерти прогнозират, че към 2020 година обемът ще нарасне 10 пъти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама