Евродепутатите започнаха обсъждането на резолюцията за Брекзит

11:37, 05 апр 17 / Свят 25 217 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Депутатите от Европейския парламент започнаха обсъждането на резолюцията за излизането на Великобритания от ЕС (Брекзит), която трябва да очертае общите рамки на този процес и да стане декларация за интересите на останалите 27 държави от общността.

На сесията на Европарламента в Страсбург протичат разгорещени дискусии, посочва ТАСС, цитира БГНЕС.

„Тази резолюция трябва да бъде ясно послание: европейските държави остават единни, независимо че Великобритания реши да напусне ЕС”, заяви Манфред Вебер – ръководител на Европейската народна партия, най-голямата в парламента.

Един от главните въпроси е този за търговията. Британските власти искат да започнат преговори по темата успоредно с процеса на излизане от ЕС. Много европейски политици обаче се обявяват против.

Лидерът на групата на либералите и представител на Европарламента на преговорите с Лондон Ги Верхофстад заяви, че „бъдещите отношения с Великобритания трябва да се обсъждат едва след като завърши процедурата по Брекзит”.

„Брекзит беше глупаво хрумване: резултат от спорове и разногласия сред британските консерватори”, каза Верхофстад, но посочи, „струва си да се припомни, че поначало влизането на Великобритания в ЕС не беше брак по любов, а по сметка. И трябва да помним това, когато гласуваме резолюцията”.

С тази позиция не са съгласни европейските консерватори. Хелга Стивънс от тяхната парламентарна група каза, че „Европарламентът трябва да води балансирани преговори, а не да усложнява живота на Великобритания. ЕС и Великобритания не са врагове, а партньори”.

На 29 март министър-председателката на Великобритания Тереза Мей уведоми властите на ЕС за началото на процедурата по излизане на страната от европейската общност. От този момент беше активиран и член 50 от Лисабонския договор за ЕС и започна двегодишната процедура на преговори по излизането на Обединеното кралство от общността. До завършване на преговорите Великобритания остава член на ЕС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама