Няма промяна в плащането на таксата за битови отпадъци в Търговище

11:42, 05 апр 17 25 347 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Няма промяна в плащането на местните данъци и таксата за битови отпадъци в Община Търговище, информираха от пресцентъра на местната администрация. От там допълниха, че предплатилите целия годишен размер, до края на април, ползват отстъпка и имат възможност да участват в томбола за предметни награди.

Постъпленията от таксата за битовите отпадъци се ползват за сметосъбиране и почистване, миене, поддържане на депото за твърди битови отпадъци и други. При забавяне на плащанията от страна на гражданите и фирмите се начисляват лихви.  

Не отговарят на истината твърденията, че таксата за битовите отпадъци в Търговище, кв. Бряг и Въбел е „паднала”.

Със свое решение Административният съд в Търговище отмени текст от общинската наредба, според който тя се определя на база данъчната оценка на имотите. Решението не е влязло в сила. То ще бъде обжалвано пред Върховния административен съд (ВАС). До окончателното произнасяне на съда остава действащото към момента положение.

Административният съд се позовава на текст от Закона за местните данъци и такси, в който се казва, че размерът на таксата се определя според количеството битови отпадъци. Когато то не може да бъде установено, таксата се определя в левове „на ползвател или пропорционално върху основа, определена от общинския съвет, която не може да бъде данъчната оценка на недвижимите имоти, тяхната балансова стойност или пазарната им цена”. На това основание се отменя и текста от общинската наредба.

Този текст от Закона обаче влиза в сила от 2018 г. и към момента не е действащ. Поправката, относно сроковете за влизане в сила, е публикувана в Държавен вестник брой 97 от 06.12.2016 г. и Община Търговище ще атакува решението пред ВАС, още повече, че на национално ниво все още не е въведена методика за начините за определяне на таксата, според количество генерирани отпадъци.

Министерството на финансите публикува на 31.03.2017 г. за обществено обсъждане Проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за местните данъци и такси. Обсъждането ще продължи до края на април. Възможностите, които са залегнати в проекта, са таксата да се определя чрез индивидуално измерено количество отпадъци за имота; според броя и вместимостта на съдовете; на база броя живеещи в имота и други за калкулацията на услугите за поддържане на чистота. Предвижда се евентуално новите способи да не се прилагат до 2020 г. В този период да се стъпи на основата „разгърната застроена и/или незастроена площ”. Всичко това трябва да стане плавно, в продължение на 5 години.  

Община Търговище от своя страна подготвя изцяло нова Наредба за определянето и aдминистрирането на местните такси и цени на услуги. В нея ще бъде регламентирана и съответната основа за определяне на таксата, тъй като няма възможност за определяне на количеството отпадъци на всяко домакинство. Общинската администрация внесе през ноември миналата година подробни мотиви по този въпрос.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама