Вдигат заплатите на оркестранти и служители в Дом на културата „Искър“

12:13, 05 апр 17 25 879 Шрифт:
Автор: Даниела Стефанова

Оркестранти и служители от столичния Дом на културата „Искър“ ще получават като допълнителни възнаграждения до 80% от приходите от билети на дома.  Това предложение на зам.-кмета по култура на Столична община д-р Тодор Чобанов ще гласуват в четвъртък общинските съветници. 

Промяната ще стане с корекции в правилника за устройство на културния дом и правилата за допълнително възнаграждение на персонала. Досега там са били отчислявани до 60 на сто от собствените приходи на дома.  

В мотивите си към предложението Чобанов посочва, че през последните три години Домът на културата „Искър“ се е наложил като авторитетен и притегателен културен център. Според зам.-кмета по-голямата натовареност на оркестрантите от Софийския духов оркестър и служителите на центъра трябва да намери и адекватно и мотивиращо възнаграждение.

Общинският културен институт "Искър" е най-старият културен дом на територията на столицата. Построен е през 1953 г. в характерен за този период архитектурен стил и започва дейността си като Профсъюзен дом на културата.

Софийският духов оркестър  към дома е създаден през 1951 г. от известния български музикант Сашо Михайлов – негов пръв и дългогодишен диригент. Към дома работи и вокална група „Трендафил“,  основана от любители на старата градска песен и ръководена от известните сестри Аджови.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама