В Деня на отворените врати русенски младежи имаха възможност да се качат на хидрографския кораб на АППД

12:36, 05 апр 17 25 231 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ученици от клубовете „Младежки парламент“ и „Дебати“ на Общински младежки дом- Русе се качиха на брода на новия хидрографски кораб „Дунав-1“, собственост на Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“ (ИАППД). Това се случи вчера в Деня на отворените врати, който Областен информационен център-Русе и агенцията организираха по повод националната кампания на Мрежата от информационни центрове за ЕСИФ „Заедно за Европа“. Информация за събитието съобщават от ОИЦ - Русе.

Лично изпълнителният директор инж. Павлин Цонев е разказал на младите хора какви са възможностите на новия специализиран кораб за проучване на реката и за определяне на най-удобния и безопасен плавателен път в българската й част. Гостите са се запознали модерно оборудваната с най-съвременна електроника щурманска рубка: ехолотът, който може да дава двуизмерно и триизмерно изображение на дъното на реката, дава точна информация за местоположението на островите, за  брега и инфраструктурата, която се намира на сушата. Какви данни предоставят и как работят електронната карта, радиолокационната станция  видяха гостите на кораба. За да придобият представа колко възможности има новият кораб, инж. Цонев е показал наблизо акостиралият първи ходрографски плавателен съд на ИАППД, който е на преклонната възраст 77 години. Той носи също името „Дунав“ и е бил построен през 1940 г. във варненската корабостроителница. По-любопитните младежи са успели да надникнат и в машинното отделение, където се запознаха с корабните двигатели. 

Освен всичко друго учениците са научили, че новият плавателен съд е построен  по проект „Подобряване на системите за навигация и топохидрографните измервания по река Дунав – фаза 2“, финансиран от Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014 – 2020, съфинансирана чрез Европейски фонд за регионално развитие и Кохезионния фонд. Стойността му е 6 146 508 лева, като 85 % безвъзмездна помощ   е предоставена от от Европейския фонд за регионално развитие, а едва  15 % са национално съфинансиране.

По повод 60-та годишнина от подписването на Римските договори и от създаването на Европейския социален фонд, 10-та годишнина от членството на България в ЕС, както и 6-та година от функционирането на Мрежата освен вчерашния Ден на отворените врати в ИАППД ОИЦ-Русе организира още няколко посещения при бенефициенти, които реализират проекти по различни оперативни програми в Русе.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама