Служебният кабинет прие план-сметка за председателството за 2017 и 2018 г.

12:44, 05 апр 17 / Политика 25 354 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Служебният кабинет прие план-сметка за необходимия финансов ресурс за подготовка и провеждане на председателството за 2017 и 2018 г.

Това заяви служебният вицепремиер по подготовката на българското председателство на Съвета на ЕС-2018 Деница Златева, предаде БГНЕС.

„На днешното заседание на кабинета по предложение на Националния координатор по подготовка на председателството в мое лице беше приета план-сметка за необходимия финансов ресурс за подготовка и провеждане на председателството за 2017 и 2018 г. Гласуваният бюджет за тригодишната рамка 2016-2018 г. е 150 млн. лв.“, обясни Златева.

Тя посочи, че миналата година по данни на Министерство на финансите са изхарчени към 23 млн. лв. за подготовка на председателството. За тази година, съгласно постановлението на МС, което приехме допълнителните разходи за 2017 г. възлизат на 37 млн. и 240 хил. лв. Прогнозното разпределение за 2018 г. е в размер на 32 млн. 121 хил. лв. или общо 69 млн. 361 хил. лв. за двете години.

Златева обясни, че към тази сума се добавят осигурени по 9 млн. лв. за постоянното представителство на България в ЕС. Там има допълнително командировани служители на ресорните министерства за нуждите на председателството. „Средствата, които бяха поискани от ресорните институции за покриване на необходимостта от разходи за тази година надвишаваха гласуваните в държавния бюджет 50 млн. лв. Аз мога да внеса постановление в МС за разпределение на средства до размера на планираните в Закона за държавния бюджет“, каза вицепремиерът.

От сумите, които днес са били разпределени, Златева изброи: 10 млн. лв. са за парламента - за продължаване на ремонта на зала „Св. София“, който започна миналата година; 8 млн. лв. са за МВР, 14,3 млн. лв. са за МС, от които 8 млн. лв. са за ремонт на Дом 2 в Бояна и 6,3 млн. лв. са за Националния център за подготовката на председателството - техника за делегати, хотелско настаняване, преводи; 1,2 млн. лв. за са НСО за закупуване на специализирана техника за осигуряване на сигурността и превоз на делегатите; 2,8 млн. лв. са за МВнР; 500 000 лв. са за Министерство на културата за подготовката на културната програма; 388 000 лв. са за транспортното министерство, които са за ремонт на правителствения ВИП А.

„Необходимостта от средства надвишава тези 50 млн. лв. Ние ще подготвим с разговори с бъдещите ПГ съответните законодателни предложения за преразпределение на необходимите средства. Обществените поръчки ще бъдат в режим на открита процедура и няма да има режим на пряко възлагане“, подчерта Деница Златева.

Запитана какъв ще бъде размерът на актуализацията на бюджета, която ще предложи служебния кабинет, Златева обясни, че не може да каже, защото е въпрос на целесъобразност. „Актуализация на бюджета в смисъл на гласуване на нов бюджет в парламента няма да се наложи“, разясни Деница Златева.

По отношение на постановление 208, тя посочи, че работната група е на финален етап с критериите. „Групата е създадена много преди то да бъде отменено. Има решение на МС, съгласно което до петък трябва да бъде предложен нов текст на постановлението с много ясни критерии за интеграция и координационен механизъм. То ще бъде качено на сайта за обществено обсъждане, след което ще бъдат взети всички коментари, които бъдат получени в съответните срокове, предвидени от закона и прието на заседание на МС“, разясни вицепремиерът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама