Определиха носителите на „Наградата на Шумен” за изкуство и култура

12:53, 05 апр 17 / Култура 25 538 Шрифт:
Автор:

Носителите на „Наградата на Шумен” за изкуство и култура за 2016 година бяха определени днес.

По статут журито включва 15 члена, но при гласуването отсъстваха трима – Асен Асенов, Владислав Григоров от постоянната комисия по „Култура” към местния парламент и актьора Стефан Сотиров.

По предложение проф. Добрин Добрев се промени номинацията за колективната награда в раздел „Танц” на Светла Денчева и Юлия Николова и те бяха прехвърлени за индивидуалното отличие.

Куклената актриса Добрина Добрева е тазгодишният индивидуален носител на „Наградата на Шумен” в категорията „Театър”. Тя събра пълният брой гласове – 12. С 11 валедни бюлетини колегите й от екипа на спектакъла „Оттука започва България” взеха колективния приз.

Пълен брой гласове получи и номинацията на Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров” в раздел „Дейци на културата и дарители”.

Снимка: Topnovini.bg

С девет положителни вота индивидуалното отличие за литература отиде при поета Мартин Спасов, а колективното за екипа на антологията „За Шумен ІІ”. За колективната награда в този раздел бе номинирав и литературния клуб „Сладкодумци” при ЦПЛР-ОДК, но той получи само един глас.

В раздела „Танц” индивидуалната награда е за Светла Денчева и Юлия Николова, които събраха 10 гласа, а колективната бе присъдена на танцов състав „Дивдядовче”, като за тях гласуваха деветима от журито.

Красимир Генов е тазгодишният носител на „Наградата на Шумен” в категорията „Архитектура” той получи 11 гласа.

Художникът Бехчет Данаджъ взе отличието в раздел „Изобразително изкуство”. Артистът получи 11 гласа, а с девет колегата му Радослав Ценов е новият носител на приза за „Приложни изкуства”.

Тази година в категориите „Журналистика и публицистика”, „Фотография” и „Музика” нямаше номинирани за отличието.

По традиция „Наградата на Шумен” се връчва в Деня на града 11 май на извънредна тържествена сесия на Общинския съвет. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама