Лютви Местан: ЦИК да подаде оставка и да бъде разследвана за самоуправство

13:05, 05 апр 17 / Политика 25 703 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ако наистина се стигне до коалиционен кабинет ГЕРБ – Обединени патриоти, това ще бъде сериозен отстъп от принципите на евроатлантическа демократична България. Това би била порочна формула на властта, която ще постави на изпитание демократичната зрялост и демократичните рефлекси в българското общество.

Това каза лидерът на ДОСТ Лютви Местан, който сам поиска да коментира на анонсите, че патриотите и ГЕРБ са се разбрали за коалиционно управление, предаде БГНЕС.

„Крайният национализъм е антидемократичен, защото отрича етнорелигиозните различия и затова е огромен риск за единната българска нация. От една такава формула на властта в най-голяма степен ще пострадат представителите на етническите и религиозните малцинства в България. Ще бъде застрашена и националната сигурност”, каза Местан, който очаква десните партии да влезнат в своята роля, защото с прегръдката на ГЕРБ и ОП дясното се освобождава. Според него истински дясното не се съюзява с крайни националисти и има нужда от единен фронт на всички демократични дясно-центриски сили срещу формулата на властта, която се задава. „Има необходимост десните да се обединят около една много ясна идеологема. Това е необходимостта от нова конституция, чрез свикване на ново Велико народно събрание. Единния фронт може да се образува на основата на идеята за нов конституционен договор, за нова конституция, която ще отрази статуса на България като страна реален член на ЕС и НАТО”, посочи той.

Местан заяви, че са изпратили сигнал към главния прокурор, в който искат той да разследва „бруталните актове на нарушения на конституцията, най-вече възпрепятстването на правото на влизане в родината и практическото блокиране на възможността български граждани да упражнят конституционното си право на глас. „Поискахме от главния прокурор да разследва и дали не са налице и основанията за квалифициране на тези деянията като организирани в престъпна група. В която освен преките участници на границата – Валери Симеонов, Красимир Каракачаванов и Ангел Джамбазки, в тази група са били въвлечени по признание на Симеонов и БСП и ГЕРБ в лицето на Корнелия Нинова и Цветан Цветанов”, каза Местан.

Наред с това, той припомни, че са поели ангажимент, че ще изготвят и искане за касиране на изборите за 44 НС. „Този ангажимент също е изпълнен като се обръщаме към Конституционния съд, чрез главния прокурор първо и второ, чрез председателя на ВКС”, посочи Лютви Местан.

Според него 44-ото НС е морално политически нелегитимно, защото държавата в лицето на служебния премиер и ЦИК не осигури упражняването на конституционните правата на една голяма част от българските граждани. „44-ият парламент е с изкривена представителност. Той щеше да има друг състав и друго съотношение на силите, ако бяха гарантирани конституционните права на всички български граждани. Минимум обединение ДОСТ щеше да бъде част от 44-ото НС”, посочи той. Според него действията са дискриминация на етнорелигиозна основа.

От ДОСТ посочиха решение на ВАС от 15. 03. 2017г. във връзка с жалба от Валери Симеонов, който оспорва възможността избирателите в чужбина да упражнят правото си на глас с попълнени извън изборните помещения декларации, че няма да гласуват на друго място. „ВАС е категоричен, че по конституция и по закон, никой не може да задължи българските граждани да попълват собственоръчно при това и непременно в изборното помещение пред избирателната комисия декларациите, че няма да гласуват на друго място. Страна по това дело е ЦИК”, каза Местан и заключи, че и Симеонов и ЦИК са знаели за това решение на ВАС. И, според него, с ясно съзнание за наличието му, в петък ЦИК взимат решение противоположно на това и задължават да се попълват в изборните помещения тези декларации, които забавило в пъти гласуването. „И в резултат, по признание и на самия Валери Симеонов 40 000 граждани не можаха да упражнят правото си на глас”, заключи той.

Неизпълнението на съдебните решения е отделно тежко престъпление и ние с допълнение към сигнала, вчера се обърнахме към главния прокурор да разследва и това престъпление – неизпълнение на решение на ВАС, посочи Местан и каза, че възниква въпросът: Независим орган ли е ЦИК?”. Той говори и за признание на Валери Симеонов, че им е било нужно една седмица, за да въздействат върху ЦИК. „И той казва, че го е направил в съдружие с Цветан Цветанов и Корнелия Нинова”, заяви Местан. Според него няма по-брутален акт на правен нихилизъм в 27-годишната демократична история на България и това не може да остане ненаказано.

„ЦИК незабавно трябва да подаде оставка и съответно да бъде разследван за самоуправство. Незабавно следва да бъде снет имунитета на Валери Симеонов, Красимир Каракачанов, да се поиска сваляне на имунитета на представител на България в ЕП на Ангел Джамбазки. Респективно трябва да се провери дали е вярно признанието на Валери Симеонов че е ангажирал в тези противоконституционни действия Цветан Цветанов и Корнелия Нинова. И ако се установи, че наистина са съучаствали в това тежко престъпление, следва да бъде снет и техния имунитет, респективно трябва да бъдат предприети действия по разследване на самоуправство на ЦИК, на взимането на противоконституционно, противозаконно решение”, смята Местан.

Той заяви имат самочувствието на практически парламентарна сила, защото ако изборите са честни те щели да бъдат в НС.

„Идеите на служебния кабинет да се въведе уседналост са противоконституционни вън от всякакво съмнение и един професор по право го знае тези неща, наясно е”, заяви той. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама