Шефът на хипнотизаторите с лекция в ЮЗУ

13:12, 05 апр 17 25 432 Шрифт:
Автор:

Калин Цанов изнесе лекция "Методът на хипнозата като част от арсенала на психолога", разказа за същността, целите и възможностите на хипнотерапията.

"Степените на хипноза са три - лека, средна и дълбока. Първата индикация, че клиентът започва да се въвежда в хипноза е съгласяването с въпросите на терапевта, чрез кимване с глава. За клиента всичко наоколо става фон, той постепенно започва да чува само гласа на хипнотерапевта. Дишането е бавно, става коремно, погледът е фиксиран, започва интензивно преглъщане от страна на хипнотизирания. Въведеният в хипноза може да е с отворени очи, въпреки, че в повечето случаи при унасянето, клиентът затваря клепачи", обясни Цанов.

Психотерапевтът представи пред студенти и преподаватели различни случаи от своята практика.

Интересен момент в хипнотерапията е връщане назад във времето или така наречената регресия във възрастта. С помощта на този феномен хипнотерапевтът по време на сеанс връща клиента в определена възраст за да се промени усещането му за дадената неприятна случка.

"Имал съм случай с жена, която от 6 години не въртеше главата си. Главата стоеше обърната само надясно. За тези шест години тя я е обърнала наляво само два пъти - при шествие, носещо чудотворната икона на Света Богородица, а вторият път е бил в храм “Александър Невски”. Проблемът явно не е физиологичен, което е много важно при лечението с хипнотерапия. В този случай върнахме жената е години назад чрез хипноза в периода, когато тя е можела да върти главата си на всички страни", посочи Калин Цанов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама