Предприемат спешни мерки за овладяване на бедственото положение в Пловдивско

13:34, 05 апр 17 25 262 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Междуведомствена комисия, назначена със заповед на областният управител Здравко Димитров за проверка състоянието на защитните съоръжения на река Чая е установила, че в участъци от землищата на селата Катуница Ягодово и на град Садово има разрушени и застрашени защитни диги на реката и е налице предаварийна ситуация, с реална опасност за възникване на бедствие при високи води. Застрашени са животът и здравето на населението на двете села и ромската махала Садово, инженерни съоръжения и земеделски земи.

Комисията предложи и прие извършването на мерки за овладяване на бедственото положение, които включват изграждане буни от едроломен камък в застрашените участъците на реката. Аварийните мерки ще бъдат извършени от Напоителни системи ЕАД - Клон Марица гр. Пловдив, които отговорят за водните съоръжения на територията на областта. На извънредното заседание беше взето решение, кметовете на застрашените населени места да издадат заповеди за денонощно наблюдение, мониторинг и оповестяване на населението при възникване на аварийна ситуация.

Река Чая e един от най-големите притоци на р. Марица, с ненарушен, естествен отток на водите. Особено опасни са високите вълни, защото същите не подлежат на редуциране. Значителната снежна покривка във високите части от водосбора на река Чая и очакваните (съгласно средносрочната метеорологична прогноза) валежи от дъжд предопределят необходимостта от предприемане на незабавни мерки за предотвратяване опасността от възникване на бедствие и за защита на човешки животи, от увреждане на здравето на хората и причиняване значителни вреди на имуществото и икономиката.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама