Информационна брошура представя световни културни обекти в Русенско

14:17, 05 апр 17 / Култура 25 388 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Информационна брошура представя обектите в Североизточна България, включени в списъка на Световното културно наследство на ЮНЕСКО, съобщават партньорите по проекта от Русенския музей. Представени са Мадарският конник край Шумен, скалните църкви при село Иваново и тракийската гробница при село Свещари. 

Луксозното издание е съвместен продукт на музеите в Русе, Шумен и Исперих. Текстовете, поместени в брошурата, са преведени на пет езика – български, руски, английски, френски и немски. Те дават сведения за местоположението на трите паметника на културата, за техните характеристики и приносът им за обогатяване на културно-историческото наследство. Многобройните цветни илюстрации допълват разказа за ценността и световната значимост на трите обекта.

Издаването на брошурата се реализира по проект „Средновековно световно културно наследство в Североизточна България“, финансиран от Фонда за културно наследство на ЮНЕСКО и се изпълнява от Регионалните исторически музеи в Шумен и Русе. Партньор е Исторически музей – Исперих. В рамките на проекта през месец март тази година от Русе стартира пътуваща конференция, която имаше за цел да очертае политиките за развитие, ефективно управление и популяризиране на наследството. Гост на събитието беше експертът по наследство и култура на Националния институт за наследство в Букурещ Ирина Оберлендер – Търнувяну.

В Русе информационната брошура „Световно наследство на ЮНЕСКО. Обекти в Североизточна България“ може да бъде закупена от Историческия музей и при посещение на Ивановските скални църкви.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама