Екатерина Захариева: ГЕРБ настоява проектът за изменение на ИК да бъде оттеглен

14:19, 05 апр 17 / Политика 25 276 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

ГЕРБ настоява незабавно проектозаконът за изменение и допълнение на Изборния кодекс (ИК) да бъде оттеглен и свален от обществено обсъждане. Това заяви бившият правосъден министър на ГЕРБ Екатерина Захариева, предаде БГНЕС.

„Това засяга правата на милиони български граждани, абсурдно е такива изменения да се правят от служебен кабинет. Исторически изменения в ИК не са правени и от редовно правителство, а от парламента заедно с работни групи. Вместо да приобщаваме към България, българите в чужбина ние ги отблъскваме“, каза Захариева.

„Ние искаме повече български граждани в чужбина да гласуват и го направихме с електронното гласуване. Ще лишим тези хора от връзка с родината си. Не е ясно от кои специалисти по изборно право е писан този законопроект“, подчерта тя.

Според Георг Георгиев служебното правителство не е разбрало, че е служебно и, че БСП не са спечелили изборите. „Интересен е фактът кой написа този проект и кой си помисли, че с лека ръка ще може да ограничи изборът на българите в чужбина. Казваме на сънародниците си в чужбина, че няма как да определят съдбините на децата си. Кой си позволи по такъв тънък, но не особено елегантен начин да се меси в законодателство, което не му принадлежи“, смята Георгиев.

„Молим Радев, Герджиков и всеки един от министрите по отделно да се овладеят, да променят стратегията си, която беше подготвена те да управляват малко след като БСП спечели изборите, което не се случи. Ако обичат да се държат културно и цивилизовано“, призова Тома Биков.

Очаквайте подробности.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама