Руски програмист заплашен от 30 години затвор в САЩ заради "Троянски кон"

14:51, 05 апр 17 / Свят 25 205 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Руският програмист Станислав Лисов, задържан в Испания по искане на САЩ, може да получи 30 години затвор и пълна конфискация на имуществото. Това информират от РИА-Новости, цитира БГНЕС.

От документите, предадени на САЩ от Испания, се вижда, че Лисов, „заедно с неустановена групировка нанесъл щети в размер на 855 000 долара на финансова институция, чието име не се посочва”, съобщи председателят на руското представителство на международния комитет за защита на правата на човека Александър Ионов по телевизия RT.

Лисов беше задържан на 13 януари на летището в Барселона. Американската страна го подозира в разработка на „банков Троянски кон” NeverQuest, използван за достъп до компютри на физически лица, кражба на информация за кредитни карти и лични данни.

САЩ са предоставили на Испания материали, въз основа на които настояват за екстрадицията на Лисов. Разследването е започнало през 2014 година, а американската заповед за арест е из-дадена през август 2015.

В началото на тази година е издадена и международна заповед. Искането за екстрадиция ще бъде разгледано от съд в Мадрид. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама