Окръжният прокурор: Не е имало обективен контрол на концесионния договор за мина „Оброчище“

15:41, 05 апр 17 25 376 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

От сключването на договора за концесия на мина „Оброчище“ през 1999 г. до днес никой от ресорно министерство не е проверявал обективно дали концесионерът изпълнява и другите си задължения по концесионния договор, освен това да плаща годишна концесионна такса, заяви пред журналисти окръжният прокурор на Добрич Пламен Николов.

Той посочи, че в договора с концесионера „Евроманган“ ЕАД са залегнали клаузи за инвестиране – не само в добива, но и за подобряване на условията на труд и на мерките за безопасност, както и по съхранението и начина на извозване на т.нар. шлака от добива на манган. „Някой в министерството е отчитал, че се плаща концесионната такса и е смятал, че всичко е наред, нищо друго не ги е интересувало“, каза прокурорът. Тепърва предстои обвинението да вземе решение как да постъпи в тази връзка. По думите на Николов, трябва да се търси лична отговорност.

„Не бих се изненадал, ако се окаже, че в България концесионерите на мините не са контролирани както трябва за изпълнението на другите задължения, извън плащането на концесионните такси“, добави той.

Окръжната прокуратура е започнала проверка във връзка с подадения от директора на Инспекцията по труда в Добрич сигнал, че ръководството на дружеството-концесионер възпрепятства трудовите инспектори да изпълнят служебните си задължения в мината. В Окръжна прокуратура е образувана преписка по случая. Предстои да се реши дали да се образува досъдебно производство или първо да се извърши проверка.  

Пламен Николов припомни, че преди две години в рудника имаше трагичен инцидент със загинал работник. „Още тогава, на работна среща при мен предупредих, че , ако е се вземат мерки за промяна на мерките за безопасност и за спазване стриктно на правилата за гарантиране на безопасни условия на труд, може да се стигне до друг инцидент“, заяви той.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама