В област Добрич се увеличава нерегистрираната престъпност

17:56, 05 апр 17 25 456 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Все по-голяма част е престъпността, която не е регистрирана, съобщи пред журналисти окръжният прокурор на Добрич Пламен Николов. Той представи анализ за работата на обвинението в областта през миналата година.

По думите му разликата между действителната и регистрирана престъпност е пряк показател за недостатъчното доверие в институциите. Регистрира се това, което е съобщено на полицията и на прокуратурата. В действителност извършените престъпления са доста повече, посочи той.

През миналата година в област Добрич са регистрирани около 2200 престъпления. За поредна година доминират престъпленията против собствеността, които са около 65%. Следват общоопасните с дял от 13%, а икономическите са 10 на сто. 5% е делът на престъпленията против личността. През миналата година няма нито едно регистрирано извършено умишлено убийство, посочи Пламен Николов.

През миналата година са регистрирани 1400 престъпления против собствеността, а разкрити са 467. Регистрираните грабежи са 36, кражбите – 1249. Наблюдава се тенденция на намаление на различните подвидове кражби – джебчийски, взломни, домови, на части и вещи от автомобили, като процентът на тяхната разкриваемост през миналата година се увеличава.

Изводите на прокуратурата са, че нивото на престъпността в областта продължава да се определя от основни криминогенни фактори, като високото ниво на безработица, концентрацията на населението в големия град и обезлюдяването на малките населени места. Тази тенденция се наблюдава от няколко години. „Ясно е, че полицията няма възможност ефективно да противодейства на престъпленията, които се извършват в малките населени места. Говореше се, че ще бъдат назначени нови полицаи, които ще бъдат назначени да опазват обществения ред именно в селските райони, но такъв резултат все още няма. На практика, полицията е почти в пълна невъзможност да контролира престъпността в отдалечените населени места“, посочи окръжният прокурор. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама