Митрополит Киприан дирижира „Реквием” в Старозагорската опера

14:12, 12 апр 17 / Култура 25 411 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Лебедовата песен на Моцат - „Реквием”, ще звучи днес на сцената на Старозагорската опера. В навечерието на най-светлия християнски празник Великден, на  Велика Сряда от Страстната седмица, ще прозвучи монументалната последна творба на гениалния композитор, съобщиха от Държавна опера Стара Загора.

Разтърсващата недовършена „лебедова песен” на композитора ще дирижира Старозагорския митрополит Киприан. Участват солистите Беса Лугичи /Косово/, Николай Моцов, Офелия Христова и Пламен Кумпиков, оркестър и хор на Държавна опера Стара Загораи казанлъшкят хор „Петко Стайнов”.  Киприан е първият висш духовник, който се изявава като диригент в Старозагорската опера.

Реквиемът е тържествена траурна меса, по стандарт съставена от 14 канонични части, като само музикалните интерпретации през вековете на композиторите са различни.  „Реквием” се смята за едно от най-ценните и мистериозни произведения на Моцарт, изпълнено е за първи път на погребението на композитора.

За пръв път пък митрополит Киприан  слуша „Реквием“ на Моцарт в родния си град Казанлък.  „ Голяма част от оркестъра и хора не знаеха текста, не знаеха превода, но сега вече по различен начин интонират и интерпретират. Така че отново Бог ми дава възможността да им покажа, да им покажа да научат, да осъзнаят, за да могат да почувстват музиката, защото  музиката е най-възвишеното нещо, тя минава през сърцето. Не минава ли музиката през сърцето, не можеш да я слушаш”, категоричен е Киприан.

Старозагорският митрополит е завършил средно  музикално образование през 1995 г. в Казанлък. След приемане на монашеството, от 2000 г. е назначен за протосингел на Врачанска митрополия и за ди­­ри­­гент на пред­­с­­­та­­ви­­тел­­­ния хор “Св. Соф­­­ро­­ний еп. Вра­­чан­­с­­­ки” на Вра­­чан­­с­­­ка епар­­­хия. С него  е лауреат на Фестивала на руската църковна песен (София, 2002), на Международния конкурс Пееща душа (Бялисток, Полша, 2003), носител е и на голямата награда от Международен фестивал на православната музика „Достойно ест“ – 2004, 2005, 2008, 2009 и 2011 година в  Поморие. Под диригентството на Киприан хорът печели бронзов медал и специалната награда за най-добро изпълнение на православна музика в Международния хоров конкурс в Превеза (Гърция, 2013). През 2015 г. прибавя към многобройните си отличия сребърен и бронзов медал от Европейските хорови игри и Grand prix на нациите в Магдебург, Германия.

Гостувал е с концерти в Чехия, Унгария, Македония, Гърция, Турция, Румъния. През 2012 година изнася концерти в градовете Кротоне и Катандзаро, обл. Калабрия, Италия с Реквием от Моцарт, а през 2014 г. отново се връща на италианска сцена с концерти във Верона.

Хористите и музикантите споделят, че работата с Киприан им е помогнала да разберат много добре произведението, да го почувстват и интерпретират по-добре, след като духовникът е тълкувал и превел оригиналния текст от латински.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама