Bose отива на съд за подслушване и незаконно събиране и разпространение на лични данни

04:29, 20 апр 17 / Свят 25 390 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Водещият производител на аудиотехника Bose ще бъде изправен пред съда за неоторизирано подслушване на своите потребители, съобщава технологичното списание "Върдж". Това съобщиха от БГНЕС. Според заведения срещу американската компания иск, Bose е шпионирала незаконно ползвателите на безжичните си слушалки чрез приложение, което е събирало, анализирано и споделяло без позволение музикалните им предпочитания.

Жалбата е била подадена в Чикаго от Кайл Зак – клиент на компанията, който след закупуването на блутууд слушалките за над 300 долара е установил, че музикалните парчета, които Bose са му предлагали чрез приложението Bose Connect са демонстрирали „твърде задълбочени познания” относно интересите му. Впоследствие Зак е разбрал, че личната му информация е била предоставяна на трети лица като Segment.io, чийто сайт събира, анализира и разпространява данните за потребителите. Затова и аудио предложенията са съвпадали толкова много с неговите интереси, поведение, политически и религиозни възгледи.

Според Кристофър Дор, адвокат на Зак и специалист в делата за нарушаване на личните права от страна на технологичните компании, приложението на Bose не позволява на потребителите да видят условията на споразумението за поверителност при инсталирането му на смартфона. Едва след това те получават възможността да се запознаят с него, но дори и тогава в него не се съдържа информация относно „събиране на данни”, което допълнително влошава ситуацията на аудиотех гигантът. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама