Осигуряват компостери за всички детски градини в Добрич

09:10, 20 апр 17 25 489 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В периода 26-28 април в дворовете на всички детски градини в Добрич ще бъдат разположени компостери, направени от рециклирани материали – стари палети. След като бъде избрано най-доброто място за разполагането им, детските заведения ще получат и готов компост за подхранване на цветята и другите техни растения. За следене на правилното протичане на процесите, ще бъдат раздадени специални термометри.

Инициативата е по проект „Да превърнем отпадъците в съкровище”. Организатори са Община Добрич в партньорство с Консорциум „РСУО – ДОБРИЧ“- оператор на регионално депо за отпадъци при с. Стожер. Целевата група са децата от предучилищните групи на детските градини.

На 25 април от 10,30 часа в заседателната зала на депото ще се проведе обучение на директорите на детските градини от град Добрич. Ще бъде представен Наръчник на учителя, специално разработен с практични съвети, свързани с процеса на компостиране – разграждане на органичните отпадъци в присъствие на кислород, при който се получава еднороден кафеникаво-черен ронлив материал, подходящ за наторяване и възстановяване на органичната материя в почвите.

В същия ден ще бъде нагледно показан процеса на преработка на зелените отпадъци, който се изпълнява на специално отредената площадка за компостиране на депото.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама