Косово има интерес да нормализира отношенията със Сърбия

09:16, 20 апр 17 / Свят 25 250 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

От национален интерес за Косово е да реши отворените си въпроси със Сърбия чрез нормализиране на отношенията. Това заяви представителката на ЕС в Прищина Наталия Апостолова, цитирана от БГНЕС.

ЕС очаква Белград и Прищина по-скоро да се върнат на масата за преговори и по-бързо да бъде формирана Общност на сръбските общини.

„Първо, стабилните отношения между двете страни преди всичко ще подобрят живота на хората. Второ, ще се подобрят вътрешните отношения в Косово между сърбите и албанците на реципрочен принцип. И трето, това ще помогне на Косово да постигне напредък по своя европейски път“, посочи Апостолова, цитирана от македонски медии.

Според нея диалогът Прищина-Белград е единственото нещо, което обединява тези три неща. „Затова от национален интерес за Косово е да участва в този процес и да играе по-активна и конструктивна роля“, допълни тя.

В този контекст според Апостолова трябва да се гледа и на Договора за формиране на общност на сръбските общини. „Двете страни се договориха за помощен диалог от ЕС. Това е в рамките на диалога, от който ЕС очаква отношенията между страните да се нормализират още повече и Общността на сръбските общини да се формира колкото се може по-бързо. Напредъкът в диалога е едно от условията за успех на двете държави по техния път към ЕС“, каза ръководителката на европейската мисия в Косово, допълвайки, че „страните трябва да се върнат към преговорите без никакво отлагане“. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама