С пакет от законодателни мерки погват експлоатацията на труд Манолова и КНСБ

12:28, 20 апр 17 25 190 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Омбудсманът Мая Манолова и КНСБ погват експлоатацията на труд с пакет от законодателни мерки срещу експлоатацията на труд и модерното робство в XXI век, предаде БГНЕС.

Манолова и президентът на КНСБ Пламен Димитров внесоха законодателните мерки в парламента. „Ежедневно сме залети от жалби срещу работодатели, които не плащат заплати, осигуровки, извънреден труд и не изпълняват своите социални ангажименти. Налага се ежедневно да гасим пожари, изброили сме над 20 случая, част от които сме посетили и лично. Това са случаи на експлоатация, на „модерно робство“, работникът работи безплатно, не му се плаща, а семействата им гладуват“, подчерта Манолова.

От друга страна тя обясни, че се предлага да се забрани продажбата на фирми на клошари, да се забрани продажбата на предприятия и дружествени дялове без работодателите да са изплатили всичко дължимо на своите работници.

„Предлагаме промени в 7 закона, основните ни предложения са за решаване на конкретни проблеми, възникнали в практиката. Предлагаме да се даде възможност на работниците да започват производство по несъстоятелност, когато работодателите им са в неплатежоспособност. Трябва да се забрани на фирми, които не са си платили заплатите и осигуровките да участват в обществени поръчки“, обясни Мая Манолова.

Омбудсманът съобщи, че утре ще упражни правото си на конституционна жалба и ще внесе в Конституционния съд жалба срещу член 245 от Кодекса на труда, който задължава работодателите при финансови затруднения да разплащат на своите работници до 60% от дължимите възнаграждения. „Разбирането ми като омбудсман и текстът на Конституцията е пределно ясен- за положения труд се дължи пълно възнаграждение в зависимост от качеството му и от негови обем“, категорична бе Манолова. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама