Екстравагантен китайски милиардер заплашва да разкрие корупционни схеми на политическата класа

13:35, 20 апр 17 / Свят 25 218 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Китайският милиардер Го Вънгуей, известен с любовта си към скъпите коли и социалните мрежи, заяви, че е жертва на политически „лов на вещици“, след като заплаши да разкрие „взривоопасна информация“ за корупционни практики по върховете на китайската политическа класа, предава БГНЕС. 

В сряда китайското министерство на външните работи потвърди, че от Пекин са поискали „Интерпол“ да издаде червена заповед за ареста на 50-годишния Го, който през последните месеци неочаквано проговори за предполагаеми случаи на корупция с участието на приближени на висшестоящи политически лидери, съобщават британски медии.

Според външното министерство в Пекин милиардерът е издирван като заподозрян, без да се посочват повече подробности.

В поредица от интервюта и съобщения в „Туитър“ Го обвини китайските власти, че те се опитват да го накарат да замълчи в опит да прикрият престъпленията си. Той дори заяви, че искането за заповед за задържане е от полза за неговата кауза, тъй като това потвърждава думите му.

Според източници на китайския вестник „Саут Чайна морнинг поуст“ причина за искането за задържане е обвинение, че Го е дал подкуп от 60 млн. юана на бившия разузнавателен шеф Ма Цзян, станал една от най-влиятелните жертви на войната с корупцията на президента Си Цзинпин.

Според експерти, ако бъдат потвърдени, твърденията на Го представляват голям удар по правителството на Си и китайската комунистическа партия като цяло.

Милиардерът е натрупал състоянието си в бизнеса с недвижими имоти в Пекин. Той стои и зад някои от най-екстравагантните небостъргачи в китайската столица, като оформения като дракон „Пунга плаза“ край популярния олимпийски стадион „Гнездото“.

По информация на в. „Ню Йорк таймс“ Го напуска Китай през 2015 г. и сега живее в САЩ, където често посещава курорта на новия президент Доналд Тръмп „Мар-а-лаго“. През останалото време той живее в имот за 67,5 млн. долара с изглед към „Сентръл парк“ в Ню Йорк. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама