Турската полиция арестува редактор на новинарски сайт, отхвърлящ резултатите от референдума

15:18, 20 апр 17 / Свят 25 305 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Полицията в Турция арестува главният редактор на новинарски сайт, който обяви като нелегитимна победата на лагера, подкрепящ увеличението на правомощията на турския президент на референдума миналата неделя. Това съобщи АФП.

Левият сайт sendika.org информира, че главният му редактор Али Ергин Демирхан е бил задържан по време на нощна акция в офиса на изданието. Арестът идва, след като най-малко 16 леви активисти, участващи в демонстрации срещу резултатите от вота, бяха задържани в Истанбул в сряда. С това общо 38 заповеди за арест са издадени от неделя насам.

Тогава избирателите подкрепиха с минимална преднина от 51,4% предложението на управляващите за промени в турската конституция, които предвиждат преминаване към президентска форма на управление. Според опозицията по време на референдума са били извършени редица нарушения, които са повлияли на неговия резултат.

Сайтът sendika.org посочва, че Демирхан е бил задържан по обвинения в организирането на протести в социалните мрежи, опитвайки се да представи резултатите от референдума като нелегитимни“ и да „подтиквайки хората към враждебност“. Според изданието при акцията на полицията са конфискувани мобилният телефон и твърдия диск от компютъра на Демирхан.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама