Защо властта мълчи за образувано дело в Еврокомисията по сигнал на Сашо Дончев?

17:23, 20 апр 17 25 390 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Агенция БГНЕС разполага със сигнал, подаден до министър-председателя, председателя на парламента, министъра на външните работи, председателя на ДА"Национална сигурност" и главния прокурор.

Документът е изпратен на адресатите си на 16 януари 2017 г. Въпросът е защо държавните институции досега не са взели никакво отношение към него.

Снимка: БГНЕС

В подадения до държавните институции сигнал се казва:

"В Европейската комисия срещу "Български енергиен холдинг"ЕАД, "Булгаргаз" ЕАД и "Булгартрансгаз"ЕАД е образувано дело СОМР/В-1/АТ.39849-ВЕН Gas по сигнал на Сашо Дончев - Изпълнителен директор на "Овергаз Инк" АД за злоупотреба с господстващо положение. В сигнала е посочено, че е налице отказан достъп до капацитет на входно-изходни точки и ПГХ "Чирен".Така образуваното дело създава рискове за доставките на природен газ и дестабилизиране на газовия пазар в страната, както и застрашава финансово-икономическата сигурност на енергийните дружества, по отношение на които е образувана посочената по-горе процедура.

Делото би следвало да приключи началото на 2017 г. с осъдителна присъда, налагане на финансова санкция в размер около 200 млн. евро."

Заключението на подателя на сигнала до българските политици е, че :"Съобразно изложеното до момента би могло да се направи изво, че с действията си Сащо Дончев създава условия за умишлено разстройване функциите на единственото лицензирано дружество за обществена доставка на природен газ - "Булгартрансгаз"ЕАД, дейността на независимия преносен газов оператор - "Булгартрансгаз"ЕАД, както и на отделни стопански предприятия и защитени потребители на природен газ." По този начин изпълнителния директор на "Овергаз Инк" АД умишлено цели да създаде затруднения на изпълнителната власт и в частност на Министерство на енергетиката - изпълнител на правителствената програма в областта на природния газ и принципал на "Български енергиен холдинг" ЕАД, собственик на двете дружества."

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама