Младежи представиха симулативен наказателен процес в Добрич

17:52, 20 апр 17 25 703 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Шест години затвор постановиха ученици в симулативен наказателен процес, организиран в рамките на Деня на отворените врати в Районен съд – Добрич, съобщиха от съда. Наказателното производство беше пресъздадено от възпитаници на СУ"Св. Климент Охридски", подпомогнати от наказателните съдии Минка Кирчева и Галя Митева. В процеса се включиха 13 младежи, които влязоха в ролите на съдия, съдебни заседатели, прокурор, адвокати, подсъдим, двама пострадали, вещо лице и свидетели. Симулативният процес пресъздаде реален случай на наказателно дело за престъпление от общ характер - грабеж, гледано  в Районния съд. По време на делото „подсъдимият“ заяви, че е извършил грабежа, защото няма образование и не може да си намери работа.

В деня на отворени врати в Районния съд се проведе и викторина на правна тематика, в която се включиха ученици от ПМГ "Иван Вазов", ЕГ"Гео Милев", СУ"Св. Климент Охридски" и ФСГ "Васил Левски". Надпреварата спечели отборът на Финансово-стопанската гимназия. Представянето на отборите беше оценявано от жури, в което участваха магистратите Минка Кирчева, Деница Петкова и Татяна Лефтерова - Савова. Викторината беше организирана от Ивайло Милев – ръководител на Съдебно-изпълнителната служба в Районния съд и Теменуга Георгиева - съдия по вписванията. Темите на викторината бяха избрани от магистратите, участвали в образователната програма „Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури” – Албена Колева, Деница Петкова, Татяна Лефтерова – Савова и Соня Дженкова.

Около 100 души гостуваха в Районен съд - Добрич в Деня на отворените врати. Сред тях бяха и четвъртокласници от СУ „Св. Климент Охридски“, които разгледаха съдебна зала и присъстваха на беседа за съдебната система в България, представена им от съдебният администратор Албена Димитрова. Интерес към инициативите на Районен съд - Добрич проявиха и десетокласници от ЧПГ „Леонардо да Винчи“, които се включиха в обсъждане на темата „Съдебни процедури с участие на деца и правата на децата в тези процедури, органи, които могат да им предложат подкрепа и защита“, представена от съдия Албена Колева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама