Опашка пред БНБ заради специална монета

10:42, 02 яну 18 25 724 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Опашка от хора се изви пред Българската народна банка (БНБ) в очакване да се сдобият с новата монета от 10 лева, пусната в чест на Българското европредседателство.

БНБ пуска в обръщение две монети, посветени на българското европредседателство на Съвета на Европейския съюз. Едната е възпоменателна, а другата - обменна. Възпоменателната монета е с номинална стойност 10 лева. Тя е изработена от чисто сребро, с частично позлатяване. Тиражът й е ограничен – едва 3000 броя. Именно затова всеки ще може да си закупи само по една. Монетата вече се продава на касите на БНБ в София, Бургас, Варна, Плевен и Пловдив на цена от 66 лева.

Разменната монета от 2 лева е с тираж 500 000 броя. На гърба й е логото на българското европредседателство. От БНБ подчертават, че и другите емисии двулевки също остават законно платежно средство.

50 000 от разменните монети и 1000 от възпоменателните са закупени от министерството на българското европредседателство. Те ще бъдат използвани като подаръци за участниците в събитията на Съвета на Европейския съюз у нас.

 
Снимка: БГНЕС

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама