Пето денонощие на размирици в Иран

11:11, 02 яну 18 / Свят 25 462 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Пето денонощие на най-големите протести срещу правителството в Иран доведоха до смъртта на най-малко 22 души, от които един е полицай. Протестите започнаха през миналия четвъртък в Машхад (административен център на провинция Разави Хорасан) заради нестабилната икономика и скока на цените на стоките, след което се разпространиха и в други градове. Някои от протестиращите се обявиха против правителството и върховния лидер Али Хаменеи.
Хасан Рухани се опита да попречи на размириците, но протестиращите бързо се обърнаха срещу ислямския режим като цяло с думите „Смърт на диктатора“.

„Нашата нация ще се справи с това малцинство, което изрича лозунги против закона и обижда ценностите на револцията“
„Хората са имали достатъчно“, това каза президентът Хасан Рухани.
Рухани дойде на власт през 2013 година, обещававйки да подобри икономиката и да облекчи социалното напрежение, но високите разходи за живот и 12-процентното равнище на безработица оставиха мнозина да чувстват, че напредъкът е твърде бавен.

Али Шамчани, който е секретат на Върховния съвет за национална сигурност на Иран, описва размириците като най-голямото предизвикателство за режима след масовите протести през 2009 година.

Американският президент Доналд Тръмп, който многократно е критикувал Техеран, заяви че е „време за промяна“ и че народа на Иран е гладен и „гладен“ за свобода.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама