Тревога за наводнения в Париж

15:11, 24 яну 18 / Свят 25 628 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Опасно се покачва нивото на река Сена в Париж и властите обявиха тревога. Парижани бяха посъветвани да стоят далече от реката, а галериите - да преместят произведенията на изкуството. 

Обилните дъждове през последните дни станаха причина за излизането на много реки от коритата им в Северна Франция. Оранжев код е обявен в 23 департамента, включително в Париж. Това е втора по сила степен на тревога при наводнения.

Кметът на Париж Ан Идалго свика кризисна среща с полицейски началници. От кметството обаче обрисуваха ситуацията като сериозна, но не и катастрофична.

Най-голямото покачване е на нивото в Париж от 40 сантиметра е регистрирано през нощта срещу вторник. Улици край Сена са вече залети от водите, а местните жители си спомнят с тревога за голямото наводнение от юни 2016 г., когато реката достигна 6 метра височина, което е с над 4 метра повече от нормалното. 

В момента нивото на река Сена при моста Аустерлиц е над 5 метра и е много вероятно в близките дни да стигне до 6 метра. 

Преустановен е целият речен трафик, затворени са тунели и пътища край Сена. Тази сутрин секция от метрото беше затворена, което засегна ключови станции като Сен Мишел Нотр Дам, Музея Дорсе и Шан-де-Мар край Айфеловата кула.

Железопътният оператор SNCF преустанови движението след като затвори вентилационни шахти, за да предотврати по-нататъшното наводняване на тунели, в които вече тече изпомпване на вода.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама