В Гърция започват преговори за излизането й от спасителната програма

08:00, 07 фев 18 / Свят 25 389 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Излизането на Гърция от международната спасителна програма, предвидено за това лято, и ангажиментите, които тя ще поеме след това, се обсъждат днес и утре в Атина. Днес там пристига еврокомисарят по икономическите въпроси Пиер Московиси и председателят на мисията за Гърция на ЕК Деклан Костело.

Те е останат в гръцката столица до петък, докато в четвъртък ще се събере работната еврогрупа, която ще обсъди дълга на Гърция, по-конкретно механизмите, които обвързват облекчаването на дълга с увеличаване на икономическия растеж, предложени от Франция. 

Финансовите представители на еврозоната също така ще обсъдят напредъка на Гърция по изпълнението на най-важните задачи, поставени на срещата на Еврогрупата на 22 януари, така че да може да се отпусне поредния транш от третия заем. Източници коментират, че не всички точки са изпълнени.

Вестник "Катимерини" съобщава, че кредиторите искат предложенията по гръцкия дълг да бъдат финализирани преди следващата среща на Еврогрупата на 12 март, за да може Международният валутен фонд, ако се съгласи, да активира своя собствена програма за Гърция.

Това означава, че процедурите се ускоряват, така че да няма забавяния в сроковете. И Московиси, и Костело ще имат ключова роля в обработването на предложенията за бъдещето на Атина. 

Разговорите ще бъдат съсредоточени върху четири основни параметри: ангажименти, че Гърция ще продължи с поетите реформи; създаване на мониторингова система за периода след изтичане на спасителната програма, като Костело вече заяви, че тя ще продължи да бъде строга; дългът и условията, които трябва да бъдат приети по изпълнение на мерките за неговото облекчаване; и т.нар. буферен кеш, най-вероятният сценарий е за създаване на резерв, чийто размер все още не се знае, вместо предпазна кредитна линия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама