Дания ще налага глоби за покриване на лицето на публични места

16:45, 07 фев 18 / Свят 25 376 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Правителството на Дания съобщи, че смята да въведе глоби за хора, които покриват лицата си на публично място, предаде "Ройтерс", цитирана от БТА. Така тя ще последва Франция и други страни, които ограничиха носенето на бурка и никаб, каквито носят някои жени мюсюлманки. 

Левоцентристкото правителство, подкрепяно от националистическата Датска народна партия, каза, че ще внесе законопроект, предвиждащ глоби от 1000 датски крони (166 долара) при първо нарушение и до 10 000 крони за повторно. Засега не се съобщава кога ще бъде гласуван този закон.

Носенето на такива покривала на лицето "е несъвместимо с ценностите на датското общество. Неуважение към общността е да скриваш лицето си, когато се срещаш с други хора на публични места", каза министърът на правосъдието Сьорен Папе Поулсен.

"С такава забрана ние начертаваме линия и казваме, че тук, в Дания, показваме доверие и уважение един към друг, срещайки се лице в лице", добави министърът на правосъдието Сьорен Папе Поулсен. 

Всичките три формации в управляващата коалиция още през октомври казаха, че подкрепят такава мярка.

От първи октомври миналата година в Австрия влезе в сила забраната за покриване на лицето и всички, които не я спазват ще плащат по 150 евро.


 


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама