Напрежението между Иран и Сирия ескалира

11:45, 10 фев 18 / Свят 25 385 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Напрежението между Иран и Израел ескалира в ранните часове на съботния ден след като израелските BBC биват информирани за навлизането на ирански дрон през Сирия. Израелската армия заяви, че „боен хеликоптер успешно е унищожил иранския дрон“. Отговорът не закъснява – организирана бе операция срещу обект в Сирия, за който в Тел Авив смятат, че се използва от Иран за контрол на разузнавателните безпилотни апарати.

Новите нападения идват само няколко часа след по-ранните в Сирия. Израелската армия заяви, че един от неговите F-16 реактивни самолети, участващи в първия набег, се разби в Северен Израел, след като е бил поразен от можен сирийски зенитен огън. Изтребителят се е разбил на собствена територия, а пилотите са успели да катапултират и са в безопасност. Откарани са в болница в стабилно състояние.

По-късно сутринта израелски и сирийски източници съобщиха, че Израел е ударил 12 сирийски и ирански цели в Сирия, включително и въздушна отбранителна система. Израелският военен говорител Джоната Конрикус описа ситуацията с навлизането на ирански дрон през Сирия, като „тежко нарушение на израелския суверенитет“.

Британската обсерватория, която следи войната в Сирия чрез мрежа от активисти на място, заяви, че вторият набег е насочен в югозападните предградия на Дамаск.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама