Ким Чен-ун покани президента на Южна Корея в Пхенян

15:22, 10 фев 18 / Свят 25 607 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун покани южнокрейския президент Мун Дже-ин в Северна Корея, съобщиха световните агенции. Официалната покана бе връчена от сестрана на Ким Чен-ун по време на среща в Сеул на южнокорейския държавен глава с делегацията на Пхенян за Зимните олимпийски игри. Срещата ще акт на първите смислени разговори между „тайния режим“ и южната му съседка от повече от десетилетие.

Предложената среща на върха ще бъде едва третата между Кореите след края на войната, след срещите си в Пхенян през 2000 и 2007 година. На срещата с делегацията от Северна Корея, Мун е призовал Пхенян да започне диалог с Вашингтон, посочва пред журналисти говорителят на Синия дом, цитиран от ТАСС. По време на разговорите е постигнато и споразумение да се насърчава диалогът между Севера и Юга с цел укрепване на отношенията.

Посещението на севернокорейската делегация в южнокорейското президентство е първата от този род от август 2009 г. Ким Йо-чен е единственият член на управляващия род на Северна Корея, който посещава Южна Корея от края на Корейската война (1950-1953 година).

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама