Федерика Могерини и Йоханес Хан пристигат в София

07:30, 15 фев 18 / Политика 25 625 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес и утре Федерика Могерини, заместник-председател на ЕК и върховен представител за общата външна политика и сигурността, и Йоханес Хан, европейски комисар за отношенията със съседните страни и преговорите за разширяване на ЕС, ще участват в неформалната среща на министрите на външните работи /Гимних/ в София, съобщиха от Представителството на ЕК в България.

Днес ще се проведат работни заседания, посветени на Сирия, Западните Балкани и Северна Корея. А утре  към 28-те министри и Федерика Могерини ще се присъединят петимата външни министри от страните кандидатки за членство - Албания, Република Македония, Сърбия, Турция и Черна гора.

В петък Федерика Могерини ще участва и в Интерпарламентарната конференция за Общата външна политика и политиката за сигурност /ОВППС/ и Общата политика за сигурност и отбрана /ОПСО/. 

Срещата Гимних се организира веднъж на всеки 6 месеца в рамките на текущото председателство на Съвета на Европейския съюз. Гимних всъщност е името на замъка, в който през 1974 г. дипломатите от тогавашната Европейска икономическа общност за първи път се събират в такъв формат. Идеята - сближаване и дискусия в една по-приятелска сред. Някога срещите се провеждат по време на екскурзии, обикновено в страната, която председателства в този момент. От съображения за сигурност, в последните години разговорите протичат на закрито, в случая - в НДК. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама